ELS PRINCIPALS MITES DE LA NUTRICIÓ

La gran confusió al voltant de la nutrició ha afavorit l’aparició de molts mites sobre el que és saludable i el que no. Molta gent accepta aquestes “falses veritats” sense qüestionar-ne la veracitat i les segueixen cegament fins al punt que poden representar un perill per la seva pròpia salut, tot i que la intenció inicial sigui vetllar per aquesta.

Tot seguit et presento els principals mites que cal desmentir. Els arguments que utilitzaré són molt senzills però a l’hora molt contundents.

Mite: Per aprimar-te i perdre de greix és només una qüestió de cremar, al final del dia,  més calories que les que has menjat.

La veritat: Imagina’t que la teva despesa calòrica diària és de 2000 calories. Quina creus que és la manera més saludable i efectiva per perdre greix?

a)      Menjar 1900 calories provinents d’aliments frescos, naturals i ecològics

b)      Menjar 1900 calories provinents de xuxeries, galetes i aliments processats

Tot i consumir la mateixa quantitat de calories al final del dia, si esculls l’opció A t’aprimaràs i milloraràs la salut. Amb l’opció B t’engreixaràs moltíssim i estaràs comprometent seriosament la teva salut. Entens ara que comptar calories és absurd?

El que cal fer és fixar-nos en la qualitat dels aliments, no en la quantitat!!!

Mite: Menjar greixos engreixa.

La veritat: Els greixos són necessaris i essencials. Si eliminessis tots els greixos de la dieta podries patir greus problemes de salut i inclús morir! Si consumeixes molts pocs greixos el teu cos retindrà els que ja té i emmagatzemarà els que mengis per tal de sobreviure. Una dieta baixa en greixos també afavoreix el dèficit de vitamines liposolubles necessàries per la correcta digestió de les proteïnes i el bon funcionament de l’organisme.

Si vols perdre el greix acumulat en els teus mitxelíns has de proporcionar al cos els greixos que necessita!!!

Mite: El consum de productes animals rics en greixos saturats i colesterol són la causa principal dels problemes cardiovasculars.

La veritat: Entre el 1920 i el 1960 hi va haver una escalada molt significativa de les malalties cardiovasculars, també va ser durant aquest període que es va constatar una davallada molt gran en el consum de greixos animals a l’hora que un increment desmesurat en el consum de grasses vegetals processades i hidrogenades.

El que malmet la salut del teu sistema cardiovascular no són els greixos animals naturals sinó les grasses vegetals processades i manipulades! Vigila amb les margarines que prens cada matí amb la torrada, encara que tinguin una etiqueta que sembli molt saludable… no ho són!!!

Mite: Els cereals de color marró són integrals.

La veritat: Moltes vegades la indústria alimentaria utilitza colorants i additius per donar un “look” integral a productes que no ho són.

No et deixis enganyar! Un producte integral és aquell en el seu estat natural, si a l’etiqueta hi ha més d’un ingredient és que l’han processat i manipulat. Ja no és ni integral ni saludable!!!

Mite: Els ous fan augmentar el colesterol.

La veritat: Els ous són un dels millors aliments que pots menjar (sempre que siguin ecològics, és clar). Estan plens de vitamines i minerals, proteïnes d’alt valor biològic, greixos naturals i… sí, també colesterol. El colesterol és un greix molt necessari pel bon funcionament del teu cos. Sabies que totes les parets de les teves cèl·lules estan fetes de colesterol? Més avall t’explicaré amb més detall perquè el colesterol no és tan dolent com et penses.

Treu el colesterol de la teva dieta i comprometràs seriosament la salut de les teves cèl·lules, i en definitiva també la teva!!!

Mite: Una mica d’alcohol és saludable.

La veritat: El nostre cos no està dissenyat per beure alcohol. Els suposats beneficis venen de consumir la matèria primera (raïm, civada, etc…) no de l’alcohol.  El vi, per exemple, conté un antioxidant molt potent anomenat reservatrol. Beure vi en moderació podria aportar alguns beneficis però l’alt contingut en alcohol i el fet que s’utilitzin un munt de pesticides durant el cultiu del raïm fan que els beneficis d’aquest antioxidant no compensis els efectes negatius de la resta de tòxics.

L’alcohol és un tòxic! Evita’l si vols ajudar al teu cos a mantenir un estat de salut òptim!

Mite: Tothom, i sobretot els nens, haurien de portar una dieta baixa en greixos o “light”

La veritat: S’han fet estudis que han demostrat que els nens que seguien una dieta baixa en greixos sovint patien problemes de creixement, dificultats en l’aprenentatge i d’escassetat d’energia. En canvi els que portaven una dieta amb un gran ventall de greixos diferents i de vitamines liposolubles presentaven una capacitat més alta d’aprenentatge i gaudien de més energia per desenvolupar qualsevol tasca que es proposessin.

Recorda que el greix és imprescindible pel bon funcionament de l’organisme!

Mite: Els greixos saturats són la causa principal de l’arteriosclerosi (bloqueig dels vasos sanguinis)

La veritat: Els greixos que es troben en les artèries bloquejades són en gran part insaturats (74%). Els bloquejos els pateixen majoritàriament gent que porta una dieta massa rica en sucres o olis vegetals processats. Aquestes substàncies poden malmetre les parets dels vasos sanguinis i el cos per reparar-los hi enganxa el colesterol.

El colesterol és la solució més ràpida per poder reparar els vasos sanguinis malmesos, no la causa del problema! El problema és que aquestes reparacions o “pegats” acaben bloquejant el pas de la sang.

Mite: Beure llet de vaca és molt saludable i ajuda a prevenir l’osteoporosi. Si pot ser descremada millor perquè no engreixa tant.

La veritat: El 70% de  la gent a partir dels 2 anys deixen de produir l’enzim lactasa que és el responsable de la digestió de la lactosa. Al no poder digerir bé la llet les partícules mal digerides poden passar a la sang i provocar problemes immunitaris i de salut. Els processos d’homogeneïtzació i pasteurització fan que la llet perdi totes les seves propietats.

A més la proporció de calci/magnesi de la llet de vaca és de 10:1 mentre que la llet humana és de 2:1. La manca de magnesi en comparació amb el calci fa que aquest no es pugui transportar ni absorbir. Aquest excés de calci lliure pot desencadenar en problemes de salut.

Ja he justificat el perquè la llet de vaca no t’aporta cap benefici, tot al contrari, fins i tot pot ser dolenta per a la salut. El mateix passa amb la llet descremada tot i que encara és més dolenta per a la salut ja que ha estat molt més processada per poder-li treure el greix. Com més processat és un producte més greix et farà acumular ja que els tòxics s’emmagatzemen en les cèl·lules de grassa del teu cos.

La llet de vaca deixa-la per les vaques!

Mite: Els sucs de fruita són saludables

La veritat: Els sucs de fruita d’ampolla o tetra brick són bàsicament aigua amb sucre. No t’aporta res de saludable, tot el contrari.

Els sucs de fruita són molt saludables si te’ls fas tu mateix amb fruita natural!!!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*