PER QUÈ LES DIETES NO FUNCIONEN?

La raó principal per la qual la gran majoria de gent fa “dieta” és per perdre pes. Tot i que a primer cop d’ull pugui semblar una raó merament estètica tothom sap, i s’ha demostrat científicament, que el sobrepès és una de les causes principals de moltes malalties, és per això que el principal objectiu d’una dieta hauria de ser millorar la salut.

Des de l’Institut Espanyol de l’Obesitat s’ adverteix que el 60% dels espanyols pateixen sobrepès. En una dècada, el creixement de l’obesitat ha estat espectacular. De seguir així el 90% dels espanyols patiran sobrepès en menys de 15 anys.

Molta gent encara associa el sobrepès i l’obesitat a un excés en el consum de calories i a una manca d’exercici físic; malauradament això no és exactament així

Si reduir el greix corporal fos tan fàcil com menjar menys i moure’s més, tothom que seguís una dieta i fes exercici s’hauria d’aprimar i no sempre és així, veritat? Quantes persones hi ha vigilant la dieta i fent un munt d’esport, i segueixen arrossegant sobrepès? Segur que en coneixes més d’una, m’equivoco?

Hi ha molts altres factors que influeixen en la salut i en la reducció del greix corporal. Alguns d’aquests factors són: la qualitat dels aliments (per sobre de la quantitat), el tipus d’exercici físic (els exercicis de força són més efectius que els aeròbics), la gestió de l’estrès i el descans. Tots juguen un paper primordial a l’hora de gaudir d’una salut òptima i un pes ideal.

El problema és que molta gent (professionals del món de la salut inclosos) encara creuen que per millorar la salut cal baixar de pes. I per aconseguir-ho segueixen aquell model reduccionista i passat de moda que recomana menjar menys i moure’s més.

En primer lloc no és el mateix perdre pes que perdre greix. Quan parlem de salut el més important és el greix corporal i no el pes (tot i que òbviament estan relacionats). El pes per si sol no és un bon indicador de l’estat de salut de la persona. Si vols saber si estàs millorant la salut fixa’t en si estàs perdent greix, no només pes. Per això, a part del pes, cal que mesuris altres paràmetres com per exemple el percentatge de greix subcutani, la circumferència de la panxa i/o de la cintura o senzillament fer-te unes fotos per poder comparar abans i després de la dieta..

Això és important perquè moltes dietes, sobretot les hipocalòriques, et poden fer perdre pes sense perdre greix ni millorar la teva salut.

Aquest és el típic exemple de la gent que segueix les dietes hipocalòriques i restringeix molt la ingesta de calories. Aquestes persones solen perdre pes a expenses, no del greix, sinó de la pèrdua d’aigua o massa muscular, i això no és salut. T’ho asseguro!

Com pots veure la majoria de les dietes hipocalòriques, i sobretot si no s’acompanyen d’un programa d’exercici físic, et portaran a perdre pes de forma poc saludable, poc duradora i et predisposaran a patir el temut efecte ió-ió.

Aquí et presento algunes de les raons per les quals les dietes hipocalòriques no són recomanables:

Desequilibris hormonals: Un estudi recent publicat al “New England Journal of Medicine” demostrava que quan es segueix una dieta hipocalòrica les hormones que regulen la gana poden quedar afectades durant més d’un any abans de tornar al seu equilibri normal. Una pèrdua de greix degut a la falta d’aliment i a la privació de calories provoca un descens en els nivells d’hormones com la leptina (encarregada d’avisar el cervell quan ja estàs ple i satisfet) i un augment dels nivells d’hormones com la ghrelina (encarregada d’estimular la gana).

Reducció del metabolisme: Quan hi ha una reducció dràstica de la ingesta de calories, el cos intenta suplir la manca d’energia “cremant” greixos però també destruint múscul. La massa muscular és un teixit metabòlicament molt actiu, és a dir, que requereix de molta energia per existir. Si es perd massa muscular inevitablement s’està perdent en gran part la capacitat de cremar calories. Si aquest és el cas, el teu cos cada vegada necessitarà cremar menys calories per mantenir les seves funcions vitals, per tant, la dieta perdrà efectivitat o encara hauràs de restringir més la ingesta de calories.

Fatiga i depressió: En les dietes hipocalòriques, se sap quan es comencen però no quan s’acaben. El fet de seguir unes pautes restrictives que provoquen patiment (gana) i que, a més, es perceben com un càstig és converteixen en la recepta perfecta cap al fracàs absolut. Això només es pot aguantar a curt termini i només quan els resultats compensen. Quan es deixa de perdre pes i el sacrifici no es veu recompensat és molt fàcil de caure en una sensació de cansament i frustració.

Segurament ara t’estaràs preguntant quin tipus de dieta has de seguir per millorar la salut, perdre greix, evitar l’efecte ió-ió i tots aquest efectes secundaris tan indesitjables, veritat?

Doncs la resposta és molt senzilla.

El primer que cal fer és deixar de fer dietes i entendre la nutrició des d’una perspectiva més saludable. Canvia la teva manera de pensar i evita donar a la paraula “dieta” una connotació negativa. Substitueix-la per una de més positiva i beneficiosa per a la salut.

A partir d’ara, i per a la resta de la teva vida, pensa en la paraula “dieta” com:

“La manera de menjar cada dia per veure’t i sentir-te bé, i poder rendir al màxim”!

Res més que això! Però res menys que això també!

Entendre la nutrició d’aquesta manera et permet menjar lliurement (i amb la quantitat que vulguis) tots aquells aliments que contribueixen a veure’t bé , sentir-te bé i rendir al màxim sense preocupar-te de les calories, porcions o cap altra mesura associada a aquella visió restrictiva i poc saludable. Si ho fas així, evitaràs certs aliments i això ja no és convertirà en un càstig sinó en una benedicció per a la teva salut.

A l’hora d’aprimar-te, el principal objectiu no hauria de ser perdre pes sinó millorar la salut a nivell general. Si milloresla salut el pes millorarà. De fet, la pèrdua de pes és un efecte secundari de millorar la salut del nostre cos.

Això només ho aconseguiràs si segueixes unes pautes molt senzilles i, sobretot, si les apliques de forma conjunta!

Evita les dietes hipocalòriques i centra’t en aquelles dietes basades en la qualitat dels aliments i no en la quantitat. A Fitness Integral hem estudiat molts tipus de dietes i pautes nutricionals i actualment estem utilitzant la “EliminationDiet”. Aquest protocol nutricional és el que segueix millor i de manera més senzilla tots els principis basats en una alimentació saludable i nutritiva. Pots descarregar-te el llibre GRATIS a www.dietasaludablefitnessintegral.com
Beu més aigua (recomanació: 1litre per cada 25 kg de pes corporal)
Fes exercici físic per mantenir o augmentar la teva massa muscular
Descansa més i millor
Sigues més positiu/va i intenta gestionar millor l’estrès.

Segueix aquests consells durant 30 dies i et sorprendràs dels resultats. T’ho asseguro!

Salut.

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*