PER QUÈ TENS ANTULLS I COM SOLUCIONAR-LOS (part 1)

El funcionament del cos humà és molt complex però alhora és també molt senzill. Si es vol gaudir d’una salut òptima només cal proporcionar-li la quantitat i sobretot la qualitat de nutrients que necessita per mantenir la seva estructura i funció.

Els problemes vénen quan no som capaços d’oferir al cos tot allò que necessita. L’estil de vida que portem i els hàbits nutricionals que estem adoptant no l’ajuden gens. Prova d’això és l’epidèmia de malalties i problemes de salut en què estem immersos.

La crisi econòmica i social està eclipsant una altra crisi. Una crisi molt més important i greu… la crisi de la salut!

Podríem dir que la nostra societat (inclòs tu) està molt lluny de gaudir d’una salut òptima. Molta gent s’agafa els problemes de manca d’energia, sobrepès, hipertensió o altres malalties com una cosa normal i associada a l’edat. Doncs perdoneu que us digui que molts d’aquest problemes no estan associats a l’edat sinó a un mal estil de vida.

Ara tu em diràs…Doncs jo no tinc cap problema de salut. No em fa mal res i no pateixo cap símptoma que em faci pensar que hi ha alguna cosa que no funciona.

I jo et diria… N’estàs segur? Un dels problemes que molta gent pateix i que infravalora són els ANTULLS i aquelles GANES INCONTROLABLES DE MENJAR.

Doncs això que pot semblar una cosa normal, pels experts en salut, és un símptoma claríssim que hi ha alguna cosa que no funciona. Els antulls són la crida desesperada del teu cos per aconseguir alguna cosa que li falta.

T’ho explicaré una mica millor…

Com t’he dit abans, perquè el cos pugui funcionar correctament i gaudir d’una salut òptima cal proporcionar-li tots els macronutrients (carbohidrats, proteïnes i greixos) i micronutrients (vitamines i minerals) amb la freqüència i la dosi adequada. Quan això no passa, la manera que té el  cos de fer-te saber que hi ha algun nutrient que se li està acabant o que ja se l’hi ha acabat és activar el mecanisme de la gana per intentar, a través d’una bona alimentació, aconseguir allò que li manca.

Perquè ho entenguis millor t’explicaré com funciona el mecanisme de la gana.

Totes i cadascuna de les funcions del teu cos estan controlades per una part molt especialitzada del cervell anomenada “hipotàlem”. Aquesta àrea és la responsable de mantenir el que es coneix científicament amb el nom d’homeòstasi o equilibri. L’ hipotàlem monitoritza tots els sistemes del cos per assegurar que no els falti res, que estiguin en equilibri i puguin funcionar correctament. Si això no és així, actua en conseqüència a través del sistema hormonal (segregació d’unes hormones i supressió d’unes altres) per corregir-ho. Així és com hauria de funcionar si li proporcionéssim   tots els minerals, vitamines i altres nutrients que necessita per mantenir l’equilibri. Quan els nutrients que li fan falta per elaborar les hormones o reparar les cèl·lules són deficitaris, l’hipotàlem envia un senyal de “NECESSITO MENJAR!”. Si els aliments que menges són naturals, frescos, variats i rics en nutrients (com els ecològics) el  cos t’envia un senyal específic de quin aliment necessita (antulls). Un cop consumit l’aliment que el cos necessita per reomplir els dipòsits d’allò que li falta, la sensació de gana desapareix ja que el cos haurà tornat a l’homeòstasi.

Bé, però no ens enganyem, això no és el que passa a la majoria de gent. Molta  gent menja aliments tan processats que gairebé no tenen cap valor nutritiu. A més, no són frescos i contenen un munt de productes químics com colorants, conservants, pesticides, etc… En aquest cas, el cos detecta la manca d’algun nutrient (quan la dieta és pobra, la manca és de més d’un ) i el que fa el cos és activar la resposta de “Necessito menjar” però el problema és que, amb un sistema ple de tòxics, el cos no és capaç de detectar què és el que li falta. L’antull ja no és específic i el missatge que s’envia al cervell és…

“NECESSITO MENJAR… EL QUE SIGUI!!!”

I la gent acaba menjant un altre cop aquells aliments deficitaris en nutrients que contenen igual o més calories que els altres aliments més naturals. Això només farà que el senyal de “necessito menjar” sigui cada vegada més fort i més freqüent.

Estic segur que ja saps de què parlo, veritat?

Més d’una vegada hauràs acabat un copiós àpat format per aliments processats i amb un munt de salses (tot sense cap valor nutricional) que et deixen ben satisfet i rebotit però, al cap de poca estona, tornes a tenir la necessitat de picar o tornar a menjar.

Doncs ara ja saps el perquè!

No necessites més calories (recorda que si tens panxeta en tens un munt d’acumulades), no és que tinguis ansietat (tot i que és una bona excusa), no és que els anuncis t’hagin rentat el cervell i t’obliguin a consumir menjar que no necessites… és el fet que el teu cos està fent allò que ha de fer: demanar els nutrients que li falten per poder tornar a l’equilibri tan aviat com li sigui possible, i ho continuarà fent fins que els aconsegueixi.

No és culpa del teu hipotàlem que  allò que  tens a la nevera sigui una porqueria! Tu vas ser qui ho va comprar i l’hi vas posar, i ara quan reps el senyal de “necessito menjar” només hi tens “aliments” que no aporten el que el teu cos necessita. El menjar que tens a la nevera i als calaixos de la cuina no és suficientment bo (qualitat) per satisfer les necessitats de les teves cèl·lules

Contràriament, si tot el que tens a casa (i que acabarà a la teva boca) és fresc, natural, ecològic i ric en nutrients de qualitat, el teu cos obtindrà el que necessita i el missatge de “necessito menjar” simplement… desapareixerà!

Sembla massa fàcil per ser veritat, jo ho sé… però és així!

Salut i adéu als antulls!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*