EL TEMUT “EFECTE IÓ-IÓ”

Molta gent troba que aprimar-se és difícil, però encara és  més difícil  poder mantenir els guanys aconseguits.

Hi ha estadístiques que diuen que el 80% de la gent amb sobrepès que aconsegueix aprimar-se fent dieta recupera el pes inicial (o fins i tot més) en un termini inferior a un any.

Si aquest és el teu cas segur que ja estàs familiaritzat/da amb el terme “efecte ió-ió”, veritat?

Aquest terme va ser usat per primera vegada pel científic i professor Kelly D. Brownell de la Universitat de Yale amb referència al moviment cíclic d’ascens i descens que fa la joguina coneguda amb el nom  de ió-ió. Aquest expert en obesitat va ser el primer que es va adonar de l’efecte que produïen les típiques dietes hipocalòriques, és a dir, baixes en calories.

Les persones que segueixen aquest tipus de pautes nutricionals per aprimar-se experimenten una marcada pèrdua de pes a l’inici de la dieta però,  a mesura que passa el temps i sobretot a llarg termini, tornen a recuperar el pes perdut inicialment. Aquestes persones amoïnades per la recuperació del pes tornen a fer dieta i a restringir encara més la ingesta de calories cosa que els fa perdre una mica de pes a l’inici i  tornen a començar el cicle.

Però, per què passa això? Quina és la raó principal i poc coneguda de l’Efecte Ió-Ió?

Per perdre greix, tothom es fixa en la QUANTITAT dels aliments (calories) que consumeix però molt poca gent para atenció a la QUALITAT (conservants, colorants…) que també consumeix a través dels aliments. 

No són les calories que t’engreixen, són els tòxics!

El motiu principal pel qual et costa tant aprimar-te i encara més mantenir els resultats obtinguts és el fet que només intentes reduir les calories i no els tòxics. Per perdre pes i evitar l’efecte ió-ió cal que redueixis la càrrega tòxica del teu cos.

El primer que cal saber per entendre per què ens engreixem és  l’efecte que tenen els tòxics dins l’organisme.

La primera reacció del cos quan detecta els tòxics és retenir líquids (aigua) per intentar diluir-los i així rebaixar la seva toxicitat. Un cop diluïts (no sempre és fàcil eliminar tòxics sintètics i químics) el següent pas és aïllar-los. El mecanisme que té el cos per aïllar un tòxic és emmagatzemar-lo dins les cèl·lules de greix. Per tant una de les funcions del teixit adipós és  protegir el cos i reduir la càrrega tòxica de l’organisme.

El problema de l’efecte ió-ió  és que quan t’aprimes (redueixes el volum corporal) sense reduir la quantitat de conservants, colorants, pesticides que consumeixes, la teva càrrega tòxica augmenta. Em segueixes?

Menys volum corporal per la mateixa quantitat de tòxics equival a un augment de la toxicitat dins el cos. El fet d’engreixar-se, en molts casos,  és el mecanisme que té el cos per protegir-se dels productes que l’enverinen.

Per tant, si et vols aprimar i sobretot mantenir els resultats obtinguts, el més important no és restringir les calories sinó seguir una alimentació basada en productes naturals, frescos, variats i ecològics per eliminar al màxim la quantitat de tòxics que t’entren per la boca. No et negaré que la quantitat també té un paper dins la fórmula per perdre greix però no és el factor principal, ni molt menys!

El principal factor que t’engreixa és la mala qualitat dels aliments que consumeixes.    Quant més processats siguin els productes, més conservants, colorants i pesticides tinguin els aliments que et posis a la boca més t’engreixaràs. I, si  aconsegueixes aprimar-te, poc temps duraran els resultats.

Per seguir una dieta baixa en tòxics et recomano que llegeixis el llibre de la “Elimination Diet”. Si encara no  l’has llegit pots descarregar-te’l GRATIS a la pàgina web www.dietasaludablefitnessintegral.com

En aquest llibre hi trobaràs totes les recomanacions per poder seguir una dieta que t’ajudarà a reequilibrar nutricionalment el cos i  a reduir al màxim la teva càrrega tòxica. Només així la pèrdua de pes és saludable, duradora i evitaràs l’efecte ió-ió.

Salut i felicitat!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*