La cara amarga del sucre o la cara dolça del verí?

Abans de l’aparició del sucre refinat (fa escassament 400 anys) la gran majoria dels carbohidrats que es consumien eren naturals, integrals, i proporcionaven l’energia de forma progressiva i duradora.
Quan es va començar a refinar i processar el sucre, els costos de producció eren tan elevats que només les classes socials més altes es podien permetre el luxe de consumir-ne en petites quantitats. No fa pas més de 100 anys, el consum anual mitjà de sucre per persona era de 2 kg. Avui en dia aquesta consum ja supera els 90 kg!

Aquesta quantitat tan gran de sucre, al contrari del que pots pensar, no ha servit precisament per endolcir la vida sinó per amarga-la.

El sucre/carbohidrat refinat és la principal causa de la gran epidèmia de malalties que pateix la nostra societat (obesitat, diabetis, càncer…).

Les dades parlen per si soles:

  • 1 de cada 4 nens espanyols pateix sobrepès (Institut Nacional d’Estadística 2009). A dia d’avui aquest percentatge encara és més alt.
  • Des del 2006 la principal causa de mort a Espanya és el càncer (Centro Nacional de Epidemiologia). En una societat sana la principal causa de mort hauria de ser la natural, per l’envelliment.

Efectes del sucre sobre l’organisme

El sucre és una substància altament addictiva.

Com és que ningú és addicte a la pastanaga o a la poma? Doncs perquè són aliments saludables i amb un gran valor nutritiu. El cos, quan rep la quantitat adequada de vitamines, minerals i altres macronutrients, se sent satisfet i ja no en necessita més. Això amb el sucre no passa ja que són calories buides i no aporten res de nutritiu. El cos en aquest cas, en necessitar més vitamines i minerals, en continuarà demanant més, en més quantitat i més sovint.

Si vols aprendre a menjar saludable i a deixar enrere la necessitat de picar a totes hores t’has de llegir el llibre “EliminationDiet” (descarrega-te’l gratis a www.dietasaludablefitnessintegral.com)
En realitat el sucre no només és una droga pel cos, també és un verí. Al 1957 el Dr. William Coda Martin va publicar un treball molt interessant sobre com definir si un aliment és realment un aliment o és un verí. Va acabar definint el verí com a “qualsevol substància ingerida o aplicada al cos que causi o pugui causar l’aparició de malalties”.
El Dr. Martin va classificar el sucre/carbohidrat refinat com un verí perquè és un producte al qual se l’ hi ha extret les vitamines, minerals, proteïnes i greixos que li proporcionaven el seu valor nutricional i per això s’ha convertit en un antinutrient.
Quan mengem sucres refinats sense els minerals, vitamines, proteïnes i greixos apareixen els següents problemes:

Mala digestió. El sucre/carbohidrat refinat mal digerit provoca inflor i gasos. Quan aquest carbohidrat mal digerit passa a la sang, pot produir una resposta immunitària i pot afectar els glòbuls vermells. Quan això passa, la respiració cel•lular es veu afectada i, depenent de la severitat, pot afectar també els teixits d’aquella zona o derivar en malalties degeneratives.

Osteoporosi i problemes dentals. El consum diari de sucre trenca l’equilibri mineral i augmenta l’acidesa dins del cos. Per restablir aquest equilibri el cos necessita gran quantitat de minerals que els treu dels ossos i les dents (les dues gran reserves de minerals que tenim).

Sobrecàrrega hepàtica. El fetge és un gran magatzem de sucre (glucogen). La capacitat del fetge per emmagatzemar glucogen és limitada. Un consum excessiu de sucre desborda ràpidament el fetge i l’acaba expandint. Quan el fetge està al màxim de la seva capacitat, l’excés de glucogen (sucre) retorna al corrent sanguini en forma d’àcids grassos. Aquests àcids grassos s’acaben acumulant al voltant de les zones on el greix queda tan poc estètic com són el cul, la panxa i les cuixes. No oblidis que el sobrepès i l’obesitat són malalties i no només un problema d’estètica!

Sobrecàrrega orgànica. Quan aquestes zones que citava anteriorment estan molt plenes, el greix passa a acumular-se al voltant dels diferents òrgans (cor, fetge, ronyons…). Aquest greix alenteix el funcionament dels òrgans i malmet els seus teixits. A la llarga el funcionament de tot el cos queda afectat i comencen a aparèixer símptomes com la hipertensió. Si ja pateixes problemes d’hipertensió arterial seria molt convenient que et plantegessis la possibilitat d’eliminar el sucre de la dieta, augmentar el consum d’aigua (llegeix-te l’ article sobre hipertensió a http://enforma.ning.com/forum/topics/per-curar-la-hipertensio-nomes) i introduir hàbits nutricionals més saludables (pots trobar més informació awww.dietasaludablefitnessintegral.com).

Hiperactivació del sistema nerviós simpàtic. El sistema nerviós central (cervell) també es veu afectat ja que el sucre és un estimulant molt potent. El sistema nerviós simpàtic és el responsable d’activar la resposta de lluita o fugida que es desencadena davant de qualsevol situació d’estrès. Quan l’estímul estressant, en aquest cas el sucre, perdura molt en el temps el cos manté activat el sistema nerviós simpàtic (taquicàrdia, hiperventilació, dilatació de les pupil•les…) i el cos acaba patint fatiga, desgast i pot desembocar en malalties i problemes de conducta. Molts dels problemes de comportament dels adolescents estan associats a un consum excessiu d’aliments processats, conservants, edulcorants artificials, cafeïna i sobretot sucres i carbohidrats refinats.

Diabetis, sobrepès i obesitat. Quan es consumeixen carbohidrats refinats sense les quantitats adequades de greixos, proteïnes, vitamines i minerals, els nivells de sucre en sang augmenten dramàticament. El cos respon a aquesta situació segregant insulina massivament. La insulina és una hormona que té com a funció eliminar l’excés de sucre de la sang per emmagatzemar-lo dins les cèl•lules. Aquesta resposta hormonal continua fins que el cervell detecta que els nivells de sucre s’han tornat a estabilitzar, és llavors quan dóna l’ordre d’aturar la segregació d’insulina. El problema és que el mecanisme que avisa el cervell de què el nivell de sucre ja ha retornat a la normalitat és molt lent i generalment dóna l’ordre massa tard, és a dir, quan els nivells de sucre tornen a estar massa baixos (hipoglucèmia). La hipoglucèmia és un estat estressant i perillós (una hipoglucèmia severa pot desencadenar en coma) al qual el cos respon segregant cortisol. El cortisol estimula l’alliberament de glucogen del fetge cap a la sang per augmentar els nivells de sucre i superar l’estat d’hipoglucèmia.

Quan això passa, la majoria de persones experimenten una sensació de gana que les porta a  menjar coses dolces, prendre refrescos o beure cafè.

El problema és que en pocs moments el corrent sanguini es veu inundat pel sucre provinent del fetge i del sucre que la persona acaba de menjar. Tot això acaba provocant un altre pic sobtat de sucre que només es podrà controlar amb una altra segregació massiva d’insulina. I així el cicle torna a començar!
Molta gent viu la gran majoria de la seva vida en aquesta muntanya russa de pujades i baixades de sucre. A la llarga aquestes oscil•lacions acaben provocant una insensibilitat o resistència a la insulina que pot desembocar en diabetis. Un dels primers símptomes és l’acumulació de greix al voltant de la cintura i la faixa abdominal.
Si ja tens panxeta i vols reduir el risc de patir diabetis procura canviar els teus hàbits alimentaris. Assegura’t d’eliminar el sucre de la teva dieta i de substituir els carbohidrats simples i refinats per d’altres d’absorció més lenta com per exemple la quinoa o l’arròs integral. Pots trobar més informació de com portar una dieta saludable a www.dietasaludablefitnessintegral.com

Fatiga de les glàndules suprarenals. Una dieta amb aliments processats, conservants, colorants, sucres… porta el cos a realitzar un sobreesforç constant per eliminar tots aquests “tòxics”. Aquest sobreesforç acaba també passant factura al sistema hormonal que veu com les seves principals glàndules, les suprarenals, es fatiguen i ja no poden produir ni la quantitat ni la qualitat de les hormones necessàries per regular correctament les funcions de l’organisme. Un senyal inequívoc que això està passant és l’aparició de malalties degeneratives, al•lèrgies, depressió, problemes de comportament, sobrepès i obesitat.

Com pots veure, la capacitat del cos per lluitar contra qualsevol malaltia es veu greument reduïda. Les probabilitats de patir alguna de les següents malalties augmenta dramàticament si es consumeix sucre o carbohidrats refinats de manera regular:
– Problemes renals
– Problemes hepàtics
– Arteriosclerosi
– Problemes cardíacs
– Síndrome de dèficit d’atenció i hiperactivitat
– Problemes conductuals
– Tendències agressives
– Fongs i paràsits
– Càncer (el sucre és la principal font d’aliment de les cèl•lules cancerígenes)
– Osteoporosi
– Problemes inflamatoris
– Càries
– Fatiga crònica
– Fibromiàlgia
– Intoleràncies alimentàries
– Esquizofrènia

I aquesta només és una petita llista de tots els problemes derivats del consum de sucre. La pròxima vegada que mengis o donis als teus fills una galeta, un iogurt de gustos, suc de fruita envasat, o qualsevol altre producte que contingui sucre recorda que estàs augmentant considerablement la probabilitat de patir en un futur alguna d’aquestes malalties.
Els bons hàbits s’adquireixen des de petits. Si cada dia, encara que només sigui una mica, acostumes els teus fills a menjar sucre s’hi acabaran tornant addictes i cada vegada en necessitaran més i més sovint. Redueix el consum de productes amb sucre a ocasions puntuals o a celebracions especials!

Encara que no t’ho creguis hi ha sucre a tot arreu! Si en vols una prova ves a la nevera o a l’armari de la cuina, treu tres o quatre coses a l’atzar i mira’n les etiquetes. Estic segur que en quasi tots ells el segon o tercer ingredient serà sucre!!!
Una bona manera de desintoxicar el cos i depurar-lo de l’excés de sucre és seguir la Elimination Diet durant 30 dies.

Si vols comprovar que bé et pots sentir un cop t’hagis desenganxat del sucre descarrega’t el llibre de la Elimination Diet de manera totalment gratuïta a http://dietasaludablefitnessintegral.com/elimination-diet-gratis/

Salut i felicitat!
__________________________________________________________________________________

Fonts:
– How to eat, moveand be healthy! Paul Chek. Ed:C.H.E.K Institut Publications. San Diego, CA. 2009

Articles relacionats:
http://enforma.ning.com/forum/topics/els-perills-ocults-dels

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*