Es pot augmentar el rendiment esportiu seguint la Elimination Diet?

Aquesta és una pregunta que em fan molt sovint els meus amics triatletes i pràcticament tothom que fa esport quan els explico que jo competeixo en triatlons Ironman i al mateix temps segueixo la “Elimination Diet” (ED).

La primera cosa que els sorprèn és que no menjo pasta, no utilitzo begudes isotòniques de les típiques que tots coneixem, ni tampoc barretes energètiques plenes de sucre conservants i colorants.

Llavors em preguntes… D’on treus l’energia i els carbohidrats per rendir i no patir defalliment durant les competicions?

La meva resposta és sempre la mateixa… Dels bons aliments!

Sembla que aquesta resposta no els acaba de convèncer massa però si ho penses bé… quin problema pot tenir pel rendiment (ja sigui esportiu o intel·lectual) portar una dieta saludable basada en aliments naturals i baixa en tòxics?

La majoria de la gent sap que la resposta a aquesta pregunta és que no hi ha cap problema a portar una dieta saludable. De fet, el rendiment augmenta considerablement quan es porta una dieta saludable com la ED!

Tot i això molts esportistes encara tenen la creença que com que fan esport ja cremen tots els abusos i excessos alimentaris que fan i per això poden menjar qualsevol cosa.

Si ets d’aquest tipus de persona em sap greu dir-te que ni  córrer ni anar amb bicicleta ni fer cap altre tipus d’exercici físic pot “cremar” els tòxics que es troben actualment en tots els aliments processats. I encara menys pots “cremar” l’impacte hormonal negatiu que aquests productes tenen en el teu organisme. Són aquests tòxics i el desgast metabòlic els que acaben sabotejant el teu rendiment.

Per tant, com acabar de convèncer  aquells que encara creuen que per fer esport s’ha de menjar pasta, sucre i altres porqueries? Com demostrar que es pot exhibir un bon nivell físic sense consumir cap d’aquests aliments, fins i tot en proves tan exigents com un Ironman? Com que no sóc dels que imposa les coses sinó dels que creu que la millor educació és l’exemple ja fa temps que la Elimination Diet és la base de la meva alimentació. Inclús durant els períodes competitius i de preparació per triatlons Ironman.

Per cert, pels que no sapigueu en què consisteix un Ironman us he de dir que és la prova més llarga que hi ha en triatló. Concretament es neden 3,8 km, es fan 180 km en bicicleta i tot seguit es corre una marató, és a dir, 42 km a peu.

foto-resum

Ah, i pels que no sapigueu en què consisteix la ED us animo a llegir-vos el llibre que us podeu descarregar GRATIS a la nostra pàgina web www.dietasaludablefitnessintegral.com Aquesta dieta recomana bàsicament menjar només productes naturals i frescos i evitar qualsevol aliment processat, sucre, làctics, alcohol, estimulants i blat.

Per tant ara entens per què  la majoria dels esportistes  no veu possible fer esport de llarga distància i seguir la ED.  Creuen que sense menjar aliments com la pasta (blat), els típics gels de glucosa (sucre refinat) o les barretes energètiques i begudes isotòniques (aliments altament processats i plens de conservants i colorants) es quedaran sense energia i no podran rendir al màxim. Doncs deixa que et digui que aquests aliments que suposadament t’han d’ajudar a guanyar són grans sabotejadors del rendiment.

Deixa que t’ho expliqui una mica millor…

Ningú no pot negar que un estil de vida saludable és la base d’un  bon rendiment, veritat?  No es pot rendir sense tenir salut. Quina millor manera de millorar la salut que seguir una dieta basada en aliments frescos i naturals que t’ajudin a omplir al màxim els teus dipòsits d’energia?

Això tothom ho té clar. El que la majoria de la gent no té tan clar és com fer-ho.no-pane-pasta-v0m6

Tots els esportistes sabem que és important carregar les reserves de carbohidrats abans d’una competició. Fins i tot l’organització de les competicions ofereix un “pasta party” el dia abans perquè tots els participants puguin omplir els seus dipòsits d’energia amb pa, pasta, espaguetis, galetes, etc. El que la gent no sap és que aquests aliments no són els més indicats per a poder rendiment més i millor. La majoria de les persones confonen, o associen de manera errònia,  els carbohidrats amb la pasta. Hi ha molts altres tipus de carbohidrats a part de la pasta de blat.

El problema amb la pasta,  sobretot la de blat, és l’alt procés de refinat a que ha estat sotmesa i que li treu tot el valor nutricional que conté aquest cereal. A més, molta gent és intolerant al gluten de blat sense saber-ho.

El gluten és una proteïna que es troba en alguns cereals (especialment el blat) i que és molt difícil de digerir. En ser de difícil digestió, provoca inflamació de les vellositats de les parets intestinals. Això els fa perdre la capacitat d’absorbir correctament els nutrients dels aliments i pot desencadenar  cansament,  fatiga crònica, disminució del rendiment físic i mental, etc. Si la nit abans d’una competició menges pasta (blat), el teu cos en lloc de guardar aquesta energia per a la competició la gastarà intentant digerir el sopar i no et permetrà descansar com caldria.

A part, tots aquests aliments refinats i processats augmenten molt ràpidament els nivells de sucre en sang. Això que per un esportista podria semblar una bona notícia no ho és! Perquè tothom sap que després d’una gran pujada sol venir una gran baixada i això és precisament el que passa amb el sucre/energia del teu cos al consumir aquests aliments.

Si els esportistes consumissin aquests productes suposadament “energètics” només durant les competicions els problemes de salut no serien tan greus… El problema és que aquests productes que desequilibren hormonalment, per exemple al pàncrees (òrgan que regula els nivells de glucosa en sang a través d’una hormona anomenada insulina), es consumeixen diàriament, entrenament rere entrenament. Aquí està el gran problema… arribarà un punt on el cos dirà prou, un punt on segurament apareixerà algun problema de rendiment o fins i tot, a la llarga, un problema de salut.

Si vols augmentar el teu rendiment, o simplement vols millorar la teva salut, deixa de menjar carbohidrats simples com el blat i el sucre i passa’t a altres tipus de carbohidrats  com la carbaça, boniato, yuca, patata, … i sobretot a les verdures de fulla verda. Aquests són els aliments que jo prenc habitualment i que em permeten tenir els dipòsits d’energia, de minerals i de vitamines ben carregats pel dia a dia i també pel dia de la competició.

Molt bé, ara et deus estar preguntant què prenc durant  la competició si no consumeixo gels, ni barretes energètiques ni tampoc begudes isotòniques tipus “powerade” o “isostar”? M’equivoco?

Doncs com ja t’he comentat… prenc aliments de veritat, aliments naturals!

Com et pordàs imaginar durant la natació no mengem ni bebem res, a part d’algun glop d’aigua salada d’alguna onada inesperada que se’t tira a sobre… Durant la bicicleta és on podem i hem de menjar i beure més ja que és on ens hi passem més estona (aprox. 5 hores). També és on tenim la possibilitat de fer-ho ja que disposem de bidons, bossetes… Menjar mentre s’està corrent una marató és complicat.
fruitaA la bici hi porto una bosseta enganxada al quadre on hi porto alguna barreta elaborada amb fruita (dàtils, oli coco, anacards…). Abans me les feia jo però ara ja es poden trobar en botigues de dietètica. Només cal que miris els ingredients i escullis les que són més naturals i ecològiques. A part del menjar sòlid com les barretes hi porto també un bidó amb un batut de fruites (plàtan, mango, crema de coco i fruites del bosc) que em proporcionarà un munt d’energia i vitamines/minerals. En un altre bidió hi porto caldo de verdures i pollastre amb puré de patata que em
proporcionarà també un munt de Kcal, sals i al ser salat majuda a variar el gust i no aborrir el dolç

A part del menjar també és molt important el beure. En aquest cas també m’elaboro les meves pròpies begudes isotòniques. Una bona beguda isotònica és aquella que t’ajuda a restablir l’equilibri mineral que es perd a través de la sudoració i a recuperar muscularment. En el meu cas utilitzo un bidó on hi porto simplement aigua i un quart bidó on hi porto aigua amb sals alcalines (per pervenir rampes),  aminoàcids ramificats (per regenerar i recuperar el múscul durant l’esforç) i glutamina (per mantenir la integritat intestinal i donar energia al múscul).

Durant la marató com he dit no es pot menjar massa i per tant tot el que s’hagi pogut fer durant la bici és molt important. Ara, no ens enganyem… una marató és molt llarga i, a part de beure aigua, a vegades també cal menjar una mica per evitar baixón d’última hora. En aquest cas sí que porto tres o quatre gels però són ecològics i elavorats bàsicament amb mel, xarop de tapioca i altres carbohidrats d’absorció ràpida. Cal dir que només els utilitzo en cas d’emergència ja que aquest productes poden donar-te problemes intestinals que poden deixar-te fora de competició en un tres i no res.

xavi-triumfantSeguint la Elimination Diet de forma habitual i seguint aquesta estratègia alimentària durant les competicions el meu rendiment ha augmentat exponencialment en els últims anys. Concretament aquesta última temporada, i ja amb 40 any, he aconseguit els millors resultats esportius de la meva carrera esportiva aconseguint una marca gens menyspreable de 9h 35 minuts en l’Ironman de Barcelona .

 

Queda demostrat que no pesen els anys sinó que el que pesa són els mals hàbits! Mai és prou tard per aprendre coses nomes i millorar. Ara bé, portar un estil de vida saludable no vol dir fer una mica d’exercici i menjar amb moderació. Un estil de vida saludable implica ser conscient i responsable del que fas i el que menges en tot moment.

 

Salut i felicitat!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*