Els perills dels refrescos “light” i les begudes amb cafeïna

Aquest és el tercer d’una sèrie d’articles basats en el llibre “YourBody’sMany Cries for Water” del doctor F. Batmanghelidj.  És un llibre divulgatiu molt interessant en el qual l’ autor exposa els resultats de dècades d’investigació sobre els efectes i propietats de l’aigua.

En aquest article exposo el perill de beure refrescos “light” i begudes amb cafeïna. El Dr. Batmanghelidj exposa molt clarament que aquestes begudes no poden substituir  l’aigua, com està passant actualment, i  desemmascara la cara més fosca d’aquests productes.

Està comprovat que les persones que consumeix begudes “light” amb el pretext  que engreixen menys i són més saludables estan totalment equivocades. Les persones que beuen refrescos d’aquest tipus  s’engreixen molt més que les que no en beuen.

Un exemple molt clar i representatiu d’aquest fet és el d’un noi d’uns 20 anys que per aprimar-se va passar de beure refrescos normals (no puc dir marques però ja us podeu imaginar de quins parlo) a refrescos “light”. En poc més d’un any es va engreixar 15 kg i va començar a patir problemes de salut.

Una enquesta feta al campus de la “State University of Pennsylvania” va demostrar que el consum de refrescos i begudes carbonatades amb cafeïna era un hàbit freqüent entre els estudiants. Fins i tot n’hi havia alguns que bevien fins a 14 llaunes al dia. Molts van admetre que no podrien passar sense beure’n. Si se’ls privava d’aquesta beguda experimentaven un síndrome d’abstinència semblant  al que tenen els addictes a les drogues.

Cada vegada hi ha més gent que creu que amb aquestes begudes poden substituir la necessitat que el cos té d’aigua. Creuen que com que aquestes begudes ja contenen aigua el cos ja rep el que necessita. Aquesta creença és totalment falsa i molt perillosa.

Segons el Dr. Batmanghelidj l’increment del consum d’aquests de refrescos “light” i amb cafeïna són la causa de molts dels problemes de salut de la nostra societat.

Com s’explica que una beguda que conté 0 calories engreixi i pugi portar problemes de salut?

La cafeïna, un dels ingredients de moltes d’aquestes begudes, és una droga. Una de les propietats de la cafeïna és que afecta directament les funcions del cervell i crea addicció. La cafeïna, a més de ser addictiva, és diürètica ja que estimula els ronyons, augmenta la producció d’orina i provoca deshidratació.

Quan una persona està deshidratada, per l’acció de la cafeïna i/o per l’insuficient consum d’aigua, el cos activa la resposta de la set que, com ja vaig explicar en l’article anterior, en molts casos es confon amb la de gana. Si això passa i la persona està acostumada a beure refrescos, en lloc de beure aigua, beurà un altre refresc que agreujarà encara més el problema o si confon la set amb la gana acabarà menjant en excés i acumulant greix.

La cafeïna també té propietats estimulants. Segur que moltes vegades, quan estàs cansat,  t’has pres un cafè o un refresc amb cafeïna per poder superar aquest “baixon”. Doncs bé, això que pot semblar tan inofensiu, en realitat és molt contraproduent per a   la salut. Quan estàs cansat i el cos/cervell et demana un descans, tu li administres una dosi d’estimulant que el força a continuar treballant. En aquesta circumstància el cos/cervell ha de gastar la poca energia que li queda comprometent seriosament el seu funcionament. Quan el cervell es veu forçat a utilitzar la poca energia que li queda, estimula la sensació de gana per poder aconseguir energia. Quan el cervell ja ha rebut l’energia suficient a través de la ingesta de menjar, ja et pots imaginar què passa amb tota l’energia restant i que no necessita, veritat? Doncs que s’emmagatzema en forma de greix

Si no proporciones al  cos/cervell el suficient descans perquè es pugui regenerar acabarà, més tard o més d’hora, per fer-te engreixar i et provocarà greus problemes de salut. Perquè m’entenguis millor; seria com conduir sempre un cotxe  amb el dipòsit buit i el llum de reserva encès, al final el motor se’n ressent i s’acaba espatllant. Això és el que li estàs fent tu al teu cos.

I si això no fos prou greu, les begudes “light” encara tenen més problemes. Des del 1980 la indústria alimentària està utilitzant un edulcorant anomenat aspartame. Un dels problemes de l’aspartame és que quan arriba a l’intestí es trenca en dos aminoàcids (aspartate i fenilalanina), metilalcohol i en formaldehid. Tot i que la indústria alimentària no ho reconeix aquesta última substància és tòxica.

L’aspartame és 180 vegades més dolç que el sucre i no conté calories. Això a priori podria sembla una bona notícia, no? Doncs, si vols perdre greix, no gaire.

Quan hi ha un estímul dolç a la llengua, el cervell es prepara per rebre energia. Quan això passa,  el fetge automàticament deixa de convertir el greix en energia i comença a emmagatzemar l’energia que hi ha en circulació i a preparar-se per rebre’n de nova. El problema  bé quan el gust dolç (l’aspartame és 180 vegades més dolç que el sucre i no aporta energia) no va seguit de nutrients i energia. Aquesta circumstància farà que el cos es pregunti on és l’aliment, i es desencadenarà una sensació de gana molt gran, de  manera que  la persona pot acabar menjant compulsivament.

Tardoff i Friedman han demostrat que aquesta necessitat de menjar després de prendre un refresc artificial pot durar fins a 90 minuts.

A més d’engreixar, aquestes begudes porten altres problemes encara més greus. Com ja he comentat anteriorment l’aspartame,un cop dins el cos, es descompon en aspartate i fenilalanina. Aquestes substàncies són neurotoxines que afecten directament les funcions del sistema nerviós. Quan es desequilibren les funcions del cervell tota la resta de les funcions de l’organisme es veuen afectades.

Les últimes investigacions científiques estan trobant una relació directa entre l’aspartame i la proliferació d’alguns tumors cerebrals i càncers. Altres símptomes associats a l’aspartame són migranyes, marejos, pèrdues de memòria, insomni, alzeimer, fatiga crònica, dolors musculars, entre altres.

L’aspartame és una neurotoxina molt potent i la cafeïna una droga. Els nens són especialment vulnerables a la toxicitat de l’aspartame i a l’addicció de la cafeïna. S’està estudiant la relació que hi pot haver entre el consum d’aquestes substàncies químiques addictives i la predisposició a prendre drogues més fortes en edats posteriors.

Si et preocupa la teva salut i la salut dels teus fills evita el consum de begudes i refrescos “light” i amb cafeïna. És el meu consell i el del Dr. Batmanghelidj.

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*