La falta de son engreixa!

Un dels problemes més grans que tinc a l’hora d’entrenar les persones que volen perdre pes i gaudir d’una salut òptima és fer-los veure la importància que té l’hora en què van a dormir.

Avui en dia la gent arriba a casa tard i per desconnectar i “relaxar-se” es posa a mirar la televisió o a jugar amb l’ordinador fins a altes hores de la nit. Oblida que durant milers d’anys l’ésser humà ha viscut en sincronia amb la natura i amb els cicles circadians (nit i dia).

La tecnologia ha evolucionant moltíssim en pocs anys però el cos humà continua funcionant com en el principi dels temps. La nostra fisiologia continua sent la mateixa que la dels nostres avantpassats de les cavernes. L’únic que ha canviat és que som una mica més creguts, ens vestim amb robes més modernes, viatgem en cotxe/avió i estem tot el dia connectats a internet. A part d’aquests “petits” detalls,el nostre cos continua regint-se pels cicles de llum entre el dia i la nit.

Científics reconeguts com el Dr. William Timmins, metge naturòpata fundador de la clínica “BioHealth Diagnostics” de San Diego a Califòrnia exposa que molts dels símptomes i els problemes que experimenta la gran majoria de gent estan associats al desequilibri entre son i vigília i a la manca de descans. Aquest doctor aplicava molts protocols diferents per provar d’ajudar els seus pacients a recuperar-se dels problemes de salut que patien i va observar que, fes el que fes, els seus pacients no es recuperaven fins que optimitzaven el descans i oferien al cos la possibilitat de regenerar-se. També va observar que si els seus pacients anaven a dormir més tard de les 10:30 la majoria de protocols per millorar la salut no funcionaven o el temps, l’energia i diners que hi havien d’invertir no compensaven les escasses millores que aconseguien.

Això mateix és el que estic experimentant a Fitness Integral. Només aquelles persones que segueixen aquest consell al peu de la lletra aconsegueixen resultats espectaculars. La resta, tot i aconseguir resultats, s’ han d’esforçar molt més amb la dieta o l’exercici físic. Per perdre greix el més important és la gestió de l’estrès i el descans. Tan senzill com respectar el cicles de son i vigília del cos. Qui ho havia de dir que dormint es podien perdre quilets, veritat?

El cicle natural de son i vigília

Els cicles de la llum que resulten del moviment del sol i els planetes afecta gairebé totes les criatures vivents. Encara que l’home hagi pogut controlar el foc i crear fonts d’energia artificial, l’activitat del nostre cos encara està lligada a la natura i al medi ambient on viu. Per il•lustrar com n’és d’important la influència de la llum sobre la fisiologia dels éssers vius només ens hem de fixar en allò que va passar durant l’eclipsi solar del’ 11 d’agost del 1999: els ocell i tots els altres animals es van retirar a dormir al mig dia quan el sol es va amagar.

Quan el nostre cos rep un estímul lluminós, independentment que la fon sigui natural o artificial, el cervell i el sistema hormonal creu que es de dia i s’activa. La resposta hormonal a la llum és la segregació de cortisol, l’hormona de l’estrès. Aquesta resposta fa que el cos s’activi i es prepari per moure’s, treballar, lluitar o qualsevol altra cosa que sigui necessària per sobreviure.

Cicle natural de son i vigília (el que hauria de passar)

A mesura que el sol surt, el teu nivell de cortisol augmenta fins arribar al seu pic màxim aproximadament al voltant de les 9 del matí. A partir d’aquest moment baixa una miqueta però es manté relativament alt fins al migdia per ajudar-te a tirar endavant. A partir d’aquí el nivell de cortisol comença a davallar significativament a mesura que el sol comença a pondre’s. Aquesta reducció de cortisol permet la segregació d’altres hormones com la melatonina i l’aparició de l’hormona del creixement i altres hormones reparadores i regeneradores. Si segueixes el cicle natural de son i vigília hauries de retirar-te a descansar més o menys quan es pon el sol i anar a dormir aproximadament a les 22 h. Tal i com es mostra en la gràfica la reparació i recuperació física succeeix quan dorms, tenint el màxim efecte entre les 22 h. i les 2:00 am. Un cop passada aquesta finestra les energies del cos van més encaminades a la reparació i regeneració psicològica, que dura fins que ens despertem.

Cicle artificial de son i vigília(el que està passant)

Quan el nostre cos està activat, ja sigui per factors estressants interns o externs, continua segregant cortisol i no deixa que les hormones regeneradores puguin actuar. Per tant, sempre que al vespre/nit tinguis els llums encesos, miris la televisió, treballis a l’ordinador, etc… els teus nivells de cortisol es mantindran elevats. Els fluorescents, les pantalles de l’ordinador i el televisor projecten llum a una freqüència entre 60 i 120 cicles per segon, i això és interpretat pel cervell com a llum solar. El cortisol pot tardar hores a desaparèixer del corrent sanguini i mentre hi hagi cortisol en sang les altres hormones (melatonina, hormona del creixement, factors immunitaris, etc.) no podran alliberar-se i fer la seva feina. Són aquestes hormones les que reparen les cèl•lules malmeses durant el dia i cremen el greix que ja no necessites.
Si vas a dormir massa tard, per exemple a mitjanit, li acabes de robar a l’organisme dues hores de temps molt valuoses per reconstruir el teu cos.

Està comprovat que la gent que va a dormir molt tard o treballa de nit pateixen més problemes de salut com migranyes, dolors musculoesquelètics, fatiga crònica, problemes neurològics, etc…

Factors que poden pertorbar el teu cicle de son i vigília

1.- Estimulants

Què fas quan et sent cansat? La majoria de gent opta per prendre’s un cafè, menjar alguna cosa dolça o fumar una cigarreta. O fins i tot alguns es prendran un cafè amb sucre mentre fumen una cigarreta!

Tots aquests productes són estimulants que activen el sistema nerviós simpàtic que al mateix temps és el que es necessita per segregar… (sí ho has encertat)… cortisol! I recorda que és el cortisol el que diu al teu cervell que és hora de marxa!

2.- Pol•lució electromagnètica

A no ser que dormis en una cova a desenes de quilòmetres de la civilització, estaràs exposat a estímuls electromagnètics de baixa intensitat. Línies elèctriques, circuits elèctrics a les parets de casa teva, aparells electrònics, etc… que afecten negativament el teu cicle natural de son i vigília.

3.- Costums i mals hàbits

S’ha comprovat científicament que fa falta entre 7 i 21 dies per adquirir un hàbit (ja sigui bo o dolent). Per tant, la mala notícia és que si habitualment vas a dormir tard el teu cos ja s’ha acostumat a perdre hores de regeneració. La bona notícia és que això es pot canviar. Si tornes a anar a dormir a l’hora que toca, trobaràs que els primers dies et costa adormir-te però de mica en mica et serà més fàcil.

També molta gent es pensa que per relaxar-se i preparar-se per anar a dormir ni ha prou aestar estirat al sofà mirant la televisió. Aquest és un greu error que no has de cometre si vols ajudar el teu cos a perdre greix… millor seria anar-te’n a dormir!

Punts per gaudir d’un cicle de son i vigília òptim

1.- Ves a dormir com a molt tard a les 22:30 h. Si necessites temps per desconnectar de la feina o de l’estrès del dia planifica’t per fer-ho abans.

2.- Minimitza la teva exposició a estímuls estressants com la llum brillant i les pantalles de televisió i ordinador com a mínim dues hores abans d’anar a dormir. Pots utilitzar reguladors d’intensitat de llum o si no en tens pots fer servir una opció més romàntica, les espelmes.

3.- Dorm en una habitació totalment fosca.

4.- Evita el consum d’estimulants com el sucre, cafè, alcohol i tabac (sobretot a partir del migdia)

5.- Beu molta aigua ja que si al teu cos li falta aigua s’estressarà i segregarà cortisol

6.- Fes exercici de forma regular! L’exercici físic ajuda a descansar millor. Però vigila a quina hora el realitzes ja que si el practiques molt tard (i si és intens) pot produir-te l’efecte contrari i activar-te

7.- Desendolla i apaga tots els aparells electrònics de casa teva

A part de seguir un dieta baixa en tòxics i el més saludable i natural possible, aquests són els millors consells que et puc donar si vols millorar la teva salut i vols ajudar el teu cos a perdre greix.

Molta gent quan els exposo els canvis que han de fer per gaudir d’una salut òptima em miren amb la boca oberta i es pensen que estic fent broma. Serà perquè el seu estil de vida està molt desorganitzat i lluny d’aquestes recomanacions o perquè no els importa massa la seva salut.

Canviar un  hàbit suposa un cert esforç. No us estic dient que sigui fàcil però si que us puc dir que valdrà la pena ;) . Prova-ho!

__________________________________________________________

Font:
How to eat, move and be healthy. (Paul Chek)

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*