Tots els productes ecològics i de dietètica són saludables?

Cada vegada més gent va a les botigues de dietètica a comprar aliments ecològics i productes  alternatius saludables. Ara bé, tots els productes ecològics i els que es troben en aquestes botigues són més saludables que els que podem comprar en altres llocs?…

La resposta és… “Depèn”!

No hem de caure en el parany de creure que un producte pel fet de ser ecològic ja és saludable. Si compres un producte ecològic tan sols t’assegures d’estar consumint un producte lliure de manipulacions genètiques, productes químics i/o pesticides (que ja és molt important), però no assegures  que sigui saludable.

El que determinarà si un producte és saludable o no són els ingredients dels quals està fet. Si els ingredients són naturals, poc processats o manipulats i no contenen substàncies nocives per a la salut llavors el producte serà saludable, sinó…NO!

Un exemple molt clar podrien ser les galetes ecològiques. La meva resposta  com a assessor de salut, si algú em pregunta si hi ha galetes saludables és … “No hi ha cap galeta comercial saludable!”

Si us fixeu amb els ingredients d’aquests productes hi trobareu farines refinades de blat, farines d’espelta (no ens enganyem, és el mateix que el blat!), sucre, sucre moreno, agave (és pitjor que el sucre ja que és fructosa pura), olis vegetals (gira-sol, palma…), emulgents (lecitina de soja, gluten…) i altres ingredients que segurament ni tu ni jo sabem què són.

Per tant, aquestes galetes tot i ser ecològiques no són saludables! No t’hi gastis els diners i  molt menys les compris pensant que són aptes per als nens!

Un altre exemple de productes que la gent compra (i es gasta un dineral) pensant que són saludables són les típiques hamburgueses vegetals de SEITAN (gluten de blat) o TOFU (soja)

Molta gent pensa que ser vegetarià és més saludable que seguir una dieta que inclogui carn i/0 peix. Bé, això és molt discutible i cal tenir en compte molts matisos. Si una persona és vegetariana per raons ètiques i morals, ja que no està d’acord amb com es cuiden i crien els animals, té tot el meu respecte i admiració. Ara bé, qui sigui vegetarià tan sols perquè creu que així menjarà més saludable… llavors sincerament crec que s’equivoca.

El consum responsable de carn i/0 peix (sempre que sigui de qualitat, i en aquest cas sí que recomanem que sigui ecològica i/o salvatge) és indispensable per obtenir tots els nutrients que el cos necessita. A més, un altre problema d’algunes persones que es consideren “vegetarianes” és que de vegetarianes en tenen ben poca cosa. L’arrel etimològica de la paraula vegetarià prové de la paraula vegetal. Si la dieta d’un vegetarià es basa en gran mesura en verdura, fruita i en els suplements necessaris per evitar qualsevol carència nutricional llavors aquesta persona està portant una dieta vegetariana força saludable. Ara bé, si la dieta d’aquest vegetarià es basa en cereals (pasta, arròs, pa, pizzes, galetes, tofu, soja, seitan…) llavors ja no es pot considerar vegetarià sinó més aviat “pastivor”. I això ja no és gens saludable.

Problemes del consum de cereals i productes amb gluten (sobretot de blat)

El principal problema de basar la dieta en cereals (recomanació nutricional oficial) és que el consum  exagerat de cereals desplaçarà el consum d’altres aliments molt més nutritius i saludables. És a dir, com més macarrons, espaguettis o pa mengis, segurament menys espai hi haurà a la teva dieta per consumir verdures i altres vegetals molt més densos en nutrients.

Per què no ens enganyem,… ens han venut que els cereals (i sobretot els integrals) ens aporten molta energia i nutrients però la realitat és que l´únic que ens aporten són calories buides si les comparem amb aliments com la fruita i les verdures. Aquí en teniu un exemple:

El pa/macarrons no arriba ni a 100 en l’escala de nutrients mentre que la majoria de fruites i verdures estan cinc vegades més amunt. Per exemple els espinacs estan quasi a 1000 (10 vegades més nutritius que qualsevol cereal!).

Un altre problema dels cereals (sobretot blat) i molts llegums (sobretot soja) és l’alt contingut que tenen en “antinutients”. Els antinutients (fitats, prolamines, saponines…) són substàncies bioactives de protecció que tenen les plantes per evitar ser menjades. A cap ésser viu li agrada que se’l mengin, per això tots han desenvolupat estratègies per protegir-se dels depredadors.

Per exemple, un conill per evitar ser caçat córrer, un ocell vola i un camaleó es camufla, veritat?

Doncs les plantes (que no poden córrer ni volar) també han desenvolupat estratègies per defensar-se.

Algunes plantes com els cactus han desenvolupat punxes, altres com alguns bolets tenen verí i els cereals i els llegums contenen antinutrients!

Els antinutrients són substàncies nocives per a l’intestí. Un cop ingerits afecten la funció de l’intestí i augmenten la permeabilitat intestinal  interferint així en l’absorció de nutrients com demostren molts estudis. Aquí en tens algun exemple:

Gluten (gliadina) i permeabilitat intestinal

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16635908/

Fitats i problemes d’absorció de minerals

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(73)91538-9/abstract

El GLUTEN dels cereals, a part d’ocasionar alteracions intestinals, també pot provocar altres problemes. Com per exemple:

– Problemes digestius: inflor, gasos, dolor abdominal, síndrome del colon irritable…

– Desequilibris en l’estat d’ànim: irritabilitat, ansietat, falta de concentració, mal de cap i migranyes…

– Alteracions immunitàries: intoleràncies, al·lèrgies, patologies autoimmunes…

– Inflamació i dolor articular: la inflamació és la base de gran part de les patologies modernes i amplifica la sensació de dolor.

– Desajustos hormonals: pot alterar la funció tiroidea i provocar problemes de pes.

Problemes del consum de  SOJA i derivats (sobretot productes processats):

La soja, com ja hem comentat amb els llegums té un alt contingut en antinutrients. A part d’això cal tenir en compte que la soja, si no és ecològica, serà transgènica. La gran part de la producció mundial de soja ha estat manipulada genèticament per una empresa (Monsanto) que la desnaturalitzat i li ha fet perdre qualsevol possible benefici per a la salut. També cal saber que el cultiu de soja és dels més intensius que existeix i un dels que utilitza més productes químics/pesticides.

Contràriament al que la indústria alimentària et vol fer creure la soja i tots els seus derivats no t’aporten massa res de bo. De fet, el consum d’aquests productes poden provocar-te…

– Problemes d’absorció de minerals: igual que amb els cereals la soja, en ser un llegum, conté una alta concentració d’antinutrients que dificulten l’absorció de molts minerals. En aquest cas concret la soja inhibeix molt l’absorció del zinc indispensable per la producció d’hormones tiroidees.

– Desequilibris hormonals: la soja és molt rica en fitoestrògens que poden alterar el funcionament de la glàndula tiroides i comprometre el funcionament de tot el metabolisme del cos. A més, cal tenir present que tots els productes químics utilitzats en el seu cultiu són potents disruptors i per tant el seu consum (a través de la soja) pot portar molts problemes de salut: dolors premenstruals i desajustos en el cicle de la regla, interfereix en el bon funcionament de la placenta en dones embarassades i pot alterar el correcte desenvolupament del fetus,…

– Problemes de fertilitat: hi ha molts estudis que relacionen el consum de soja amb una mala qualitat de l’esperma.

– Alteracions del comportament: s’està relacionant els trastorns d’ansietat i la mala gestió de l’estrès al consum prolongat de soja i els seus derivats.

Per tant, i com a resum… la meva recomanació professional seria que sempre que sigui possible consumeixis productes ecològics però sense caure en el parany de creure que tot el que és ecològic és saludable!

Ja has vist que molts aliments, si estan processats i contenen productes com gluten o derivats de la soja, encara que siguin ecològics, et portaran més problemes que beneficis. Així que fes un favor a la teva salut i a la teva butxaca i deixa de comprar-los!

“Una caca, encara que sigui ecològica continua sent una caca”

Consumeix aliments poc processats i, si pot ser, en la seva forma original. Fuig del màrqueting i de les estratègies enganyoses de la indústria alimentària per fer-te creure que un producte és saludable quan realment no ho és. Fes servir el sentit comú i torna a menjar el més natural possible, tal i com proposem a la Elimination Diet. Si encara no la coneixes pots descarregar-te el llibre totalment GRATIS a www.dietasaludablefitnessintegral.com

Salut i bon profit!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*