Per baixar de pes cal fer dieta?

La resposta és… No!

Fer dieta per baixar de pes és el primer pas cap al fracàs. Quanta gent fa dieta per baixar de pes i no ho aconsegueix? O quantes d’aquestes persones aconsegueixen baixar uns quilets i els tornen a recuperar tan bon punt deixen de seguir la dieta?

Quan algú vol baixar de pes el primer que cal fer és treure’s del cap l’objectiu de baixar de pes. En aquests casos l’objectiu ha de ser en termes de salut i no només de baixar de pes. Cal treballar per introduir els canvis que li fan falta a la persona per millorar aquells aspectes de la seva vida que no estan anant massa bé. Per exemple, si una persona amb sobrepès es nota cansada i sense energia el que no ha de fer és posar-se a fer dieta i menjar encara menys. Això l’esgotarà encara més! El que ha de fer és intentar millorar aquells aspectes que li aportaran més energia i vitalitat com per exemple descansar més, anar a dormir més aviat i sobretot alimentar-se millor i menjar aliments de qualitat que li proporcionin aquells nutrients i energia que li falta. Ah, i per energia no em refereixo a menjar més pasta o pa… aquests aliments que la gent associa a energia més que donar-te’n te la treu! Moltes calories (de poca qualitat i valor nutricional) no equival a tenir més energia i vitalitat.

Per tant, si tens problemes de pes i vols solucionar-ho oblida’t de la bàscula i les dietes i centra’t en millorar la teva salut en general. Un cos saludable no acumula sobrepès! En la majoria dels casos quan una persona s’engreixa no sol ser perquè menja massa quantitat d’aliments saludables sinó que el gran problema és que menja massa aliments que no li convenen i pota un estil de vida que no l’ajuda a mantenir un estat òptim de salut (i per això s’engreixa).

Des de l’Elimination Diet posem tots els nostres esforços a transmetre aquesta idea. De fet la Elimination Diet no és una “dieta” i no té res a veure amb les dietes que hagis pogut conèixer fins ara.

En primer lloc, no s’han de comptar calories i per tant no hauràs de menjar menys ni passar gana. I per tant, tampoc et demanarem en cap moment que segueixis cap d’aquells mètodes absurds on t’aconsellen substituir àpats per batuts i barretes ni aquells que fan combinacions estranyes d’aliments que són inviables de seguir.

Són tots aquests mètodes els que han donat un sentit negatiu a la paraula “dieta”. Ja saps a què ens referim, veritat? Ens referim a totes aquelles dietes que es basen en solucions temporals, aquelles que has de fer durant un temps curt per “arreglar alguna cosa” abans de tornar a menjar exactament les mateixes porqueries que menjaves abans.

Com ja t’hem comentat aquestes dietes no funcionen i no són viables a llarg termini. Per tant el primer que cal fer si es vol baixar de pes és deixar de centrar-se  NOMÉS en baixar de pes. També cal canviar aquesta connotació negativa a la paraula “dieta” i substituir-la per una altra molt més positiva i beneficiosa par a la teva salut.

Per això a partir d’ara (i no només mentre estiguis fent la Elimination Diet) ens agradaria que cada vegada que pensessis en fer dieta com:

“ La manera en què menges cada dia per veure’t i sentir-te bé, i poder rendir al màxim”

Res més que això! Però res Menys que això també!

Si penses d’aquesta manera, el fet d’estar fent dieta no hauria de ser avorrit, no hauria de ser pesat i per suposat no hauria de ser una lluita constant entre tu i el menjar. De fet, es convertirà en el que hauria hagut de ser sempre; la manera que menges per veure’t i sentir-te bé, i rendir al màxim!

Només cal que abans de posar-te una cosa a la boca et preguntis si aquell aliment t’ajuda a millorar la salut o no. Si la resposta és SÍ, llavors menja-te’l… Si la resposta és NO, millor que no te’l mengis!

És així de senzill!

Ara et pot semblar molt complicat deixar de menjar certs aliments que no t’ajuden però normalment sol fer més mandra el fet de pensar que hem de canviar d’hàbits que no pas el fet de fer-ho. I encara és més fàcil quan aquest canvi és assessorat tal i com et plantegem des de la Elimination Diet i el REPTE Elimination Diet.

Els que ja han fet el REPTE Elimination Diet ja saben a què ens referim. Tots ells comenten que el fet d’iniciar aquest canvis d’hàbits conjuntament amb la resta del grup ajuda a sentir-se acompanyat. A més, tenir accés directe i rebre el suport diari (llistes de la compra, menús, exercici físic, consells saludables…) dels professionals que hi estem al darrere (psiconeuroimmunòlegs, assessors de salut i nutricionistes) fa que tots aquests canvis es produeixin quasi de manera natural.

I perquè vegis com hauria de ser un menú setmanal saludable aquí tens un exemple dels menús que la Marta Expósito (nutricionista) passa als participants al REPTE Elimination Diet. A que no sembla un menú de “dieta” 😉


Fixa’t que hi ha una llista de la compra. La planificació és molt important ja que t’assegura tenir els productes necessaris per poder seguir correctament el menú i també t’ajuda a decidir que  no compraràs aquells “aliments” que no t’ajuden a millorar la salut.

També veuràs que en aquest menú hi ha 5/6 àpats al dia. Això no vol dir que s’hagin de fer tots. De fet, la nostra recomanació és que com a molt se’n facin tres al dia (esmorzar, dinar, sopar) i que s’eviti picar entre hores. Ara bé, com que hi ha persones (sobretot les que estan enganxades al sucre i als cereals) que el seu metabolisme és bàsicament glucolític (crema sucre) enlloc de tenir un metabolisme predominantment lipolític (crema greix)  donem l’opció de menjar entre àpats però sempre amb la idea d’anar-los reduint a mesura que sigui possible.

Apa, anima’t i introdueix més i millors hàbits saludables a la teva vida! Ja veuràs com no és tan difícil i els canvis que notaràs valen molt la pena!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*