Combatre la diabetis i l’obesitat comença amb tu

Fitness Integral i la Elimination Diet en motiu de la 24ª edició de La Marató de TV3 que se celebrarà el pròxim 13 de desembre i que estarà dedicada a la diabetis i l’obesitat vol aportar el seu granet de sorra per despertar una nova consciència sobre com portar un estil de vida més responsable, actiu i saludable que ajudi a prevenir aquesta malaltia.

Sabies que el 80% dels casos de diabetis tipus 2 es poden prevenir adoptant un estil de vida més saludable com el que promovem des de Fitness Integral i la Elimination Diet?

Per si algú encara no està familiaritzat amb la diabetis direm que aquesta malaltia està provocada per la incapacitat del cos (pàncrees)  per segregar insulina i així poder gestionar correctament els nivells de sucre en sang.

A Espanya en els últims dos anys aquesta malaltia ha augmentat un 33,41% en persones adultes. Si no ens hi posem seriosament i canviem els nostres hàbits al 2035 serà el doble: 5,1 milions de persones. I no és una malaltia que es pugui agafar a la lleugera ja que mata a més de 25.000 espanyols cada any. Per posar-ho en perspectiva dir que per càncer en moren 6.300.

Els experts pronostiquen que, si no canviem la manera d’alimentar-nos i comencem a fer més exercici, en un futur no gaire llunyà (2035) 1 de cada 10 habitants del planeta tindrà un pàncrees disfuncional incapaç de produir insulina per mantenir nivells normals de glucosa en sang.

Per aquest motiu avui volem parlar de la necessitat de canviar les recomanacions oficials i tradicionals (piràmide nutricional) per poder prevenir i lluitar contra aquesta plaga de diabetis i obesitat.

T’has preguntat mai si les recomanacions nutricionals que ens aconsellen seguir (piràmide nutricional) es basen en ciència, són coherents, i el més important de tot, són realment saludables?

Potser no t’havies fet mai aquestes preguntes, veritat?

Doncs ja era hora! Anem a intentar trobar una resposta a aquestes tres preguntes.

1.- Les recomanacions nutricionals oficials SÓN CIENTÍFIQUES?

Per poder respondre a aquesta primera qüestió cal explicar d’on surt la piràmide nutricional i qui la va inventar.

Us presento al Sr. Ancel Keys, un científic molt prestigiós del segle XX que durant la dècada dels 50’s va presentar un estudi que va anomenar “The seven country study”. Aquest estudi va observar la relació que hi havia entra el consum de greix a la dieta i la mortalitat. Segons els resultats que va presentar sembla obvi pensar que a més consum de greix més mortalitat. El problema és que el Sr. Ancel Keys va “manipular” una mica els resultats ja que aquest estudi no es va fer amb 7 països sinó amb 22. Quan es posen tots els resultats sobte la taula la relació ja no queda tan clara ja que hi ha molts països com per exemple Suència que consumeixen igual o més greix que els E.E.U.U i tenen un índex de mortalitat de la meitat. El problema és que aquesta manipulació dels resultats es va saber molt més tard i no va tenir massa ressò mediàtic. Mentrestant, al congrés dels Estats Units, alguns senadors van tenir coneixement d’aquest estudi i de la gran relació que semblava haver-hi entre el consum de greix i l’índex de mortalitat i es van posar a treballar per intentar millorar la dieta dels seus conciutadans. El gran error va ser preguntar i demanar assessorament al Departament d’Agricultura. Suposo que ja pots imaginar-te cap a on van anar les seves recomanacions, veritat? Aquest departament va recomanar substituir el greix per carbohidrats i sobretot carbohidrats derivats dels cereals.

Això va ser un gran error ja que no hi ha cap evidència científica (rigorosa) que demostri que els cereals siguin la font d’energia més saludable que existeix. De fet, s’ha demostrat que els carbohidrats de verdures, el greix i la proteïna de qualitat és d’on haurien de provenir la gran majoria de les calories  d’una dieta saludable, i no els carbohidrats dels cereals.

I si se sap de fa temps que els cereals no són tan bons com ens han volgut fer creure… com és que no ho canviem?

Bona pregunta! Jo també me l’he fet moltes vegades. La conclusió a la que he arribat és que…No interessa! Hi ha tants interessos econòmics per mantenir les coses com estan que no hi ha cap voluntat per canviar-ho.

De fet, la Directora General de l’Organització Mundial de la Salut, la Dra. Margaret Chan, en el seu discurs d’apertura de la 8èna  Conferència Mundial de Promoció de la Salut del 2003 ja va acusar sense cap dubte a la indústria alimentaria i a les administracions públiques de bona parts dels governs assistents de manipular les polítiques de salut pública en benefici de les grans empreses.

Aquestes acusacions no costen gaire de creure quan es dóna un cop d’ull als patrocinadors dels congressos i formacions que reben els nutricionistes del nostre país.

Què creus que els explicaran aquestes empreses als professionals de la salut?… Que recomanin menjar verdura o que recomanin consumir els seus productes?…

CONCLUSIÓ: A la resposta de si les recomanacions oficials són científiques o no, al meu entendre puc dir que… NO. No només no estan basades en ciència sinó que a més estan manipulades!

2.- Les recomanacions nutricionals oficials SÓN COHERENTS?

Hi ha una frase de Theodosius Dobzhandky, un científic i genetista de principis del S. XX que deia:

“Res en medicina té sentit sense la biologia, però res en biologia té sentit sense l’evolució”

Per tant, d’aquesta reflexió s’extreu que res en medicina té sentit sense l’evolució. Cal tenir molt més en compte allò que ens ha funcionat durant milions d’anys i continuar fent-ho i evitar aquelles coses que no ens han anat bé i ens han perjudicat.

Per això cal entendre que tot i haver evolucionat molt ( el nostre entorn ha canviat completament, vivim en cases, conduïm cotxes, volem en avió i hem arribat a la lluna) la nostra fisiologia continua sent pràcticament la mateixa.

Per tant, avui en dia nostres gens encara porten la marca d’haver-se forjat fa centenars de milers d’anys. El nostre cos encara espera rebre una alimentació semblant a la que tenien els nostres avantpassats caçadors i recol·lectors i no una alimentació basada en productes i aliments nous que ni existien fa uns pocs anys enrere.

I no ens enganyem, no val dir allò de… “Però si hem menjat pa tota la vida”. Potser tu sí que has menjat pa tota la vida, i potser els teus pares i avis també però des d’una perspectiva evolutiva tota la vida hauria de ser tota la vida de l’homo sàpiens.

La taula següent demostra que de fet ens hem passat gran part de la nostra vida menjant plantes vegetals i animals i no cereals ni productes derivats d’aquests.

Com pots veure ens hem passat més de 6.600 generacions com a caçadors-recol.lectors. No va ser fins a la Revolució Agrícola (ja en vaig parlar en aquest article) fa unes 333 generacions enrere que vam començar a basar la nostra dieta en cereals (blat). I fa tan sols 4 generacions, des de la Revolució Industrial que consumim menjar escombraria.

CONCLUSIÓ: A la resposta de si les recomanacions oficials són coherents amb la nostra evolució, la resposta és…NO. El nostre cos no pot gestionar tots aquests canvis tan recents, poc coherents amb la nostra fisiologia i com veurem tan poc saludables.

3.- Les recomanacions nutricionals oficials SÓN REALMENT SALUDABLES?

Com que diuen que una imatge val més que mil paraules aquí tens una gràfica on mostra l’evolució dels Estats Units en referència a l’obesitat i la diabetis. Com pots comprovar és esfereïdor l’increment d’aquests dos problemes de salut.

No és qüestió de simplificar-ho i atribuir tota la culpa a un sol factor ja que els mals hàbits els hem adquirit per moltes bandes (publicitat enganyosa i agressiva per part de la indústria alimentaria, el sedentarisme, de la mandra de la gent per informar-se degudament, etc..) però el que està clar és que les recomanacions oficials basades en la piràmide nutricional no han ajudat gens.

Segons Adelardo Caballero, president de l’Institut Espanyol de l’Obessitat:

“El percentatge d’espanyols amb sobrepès l’any 1998 era del 35% mentre que al 2011 ja s’ha superat el 60%. En una dècada el creixement ha estat espectacular i no es té previsió que les condicions socials canviïn. De seguir així el 90% dels espanyols patiran sobrepès en menys de 15 anys”

CONCLUSIÓ: A la resposta de si les recomanacions oficials són saludables la resposta és…NO. Tenint en compte tot el que acabem d’exposar cal una revisió en profunditat de les recomanacions que s’estan donant a nivell de nutrició. Calen unes recomanacions més científiques, sense interessos al darrere, més coherents i sobretot molt més saludables.

Des de Fitness Integral i la Elimination Diet som força crítics amb les recomanacions oficials i des d’aquí animem a tothom a replantejar-se el seu estil de vida i la forma en què menja.

Si necessites més informació de perquè cal minimitzar el consum de cereals, quins aliments són millors i, sobretot, vols conèixer la proposta alternativa que oferim nosaltres, DESCARREGA’T aquest vídeo on hi trobaràs una presentació complerta del que acabem d’explicar.

http://fitnessintegral.com/enforma/presentacionsxerrades-virtuals/

També et pots DESCARREGAR GRATIS el llibre de la Elimination Diet i els llibres de Receptes que segur que t’ajudaran a fer aquests primers passos cap a una nova manera d’entendre i viure l’alimentació.

http://www.dietasaludablefitnessintegral.com

I per acabar no podem deixar d’animar a tothom a col·laborar amb la Marató de TV3 d’aquest pròxim 13 de desembre. La diabetis i l’obesitat és poden combatre. Comença-la a guanyar tu. Cuida’t!

comparteix:
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • RSS
  • LinkedIn
  • MySpace

Speak Your Mind

*


*